lauantai 29. elokuuta 2009

Akka Akaasta

Moro!

Olen 31-vuotias pirkanmaalainen ja ekaa kertaa mukana Sukkasadossa. Peruskoulussa rättikässyt eivät paljon napanneet, joten olinkin 4.-5. luokan puukäsitöissä ja vain kevätlukukauden 6. luokasta tyttöjen kanssa. Osasin neulomisesta vain perusteet ja homma oli jotenkin tavattoman vaikeaa, onnistuin mm. usein vaihtamaan mystisesti suuntaa kesken kaiken, hukkailemaan/lisäilemään silmukoita silloin kun ei todellakaan olisi pitänyt ja käsialakin oli vaihtelevaa. Sain minä yhdet villasukat tehtyä, mutta ne olivat ihan eri kokoiset samalla silmukkamäärällä :D

Täysi-ikäisenä sitten sain kerran jonkun inspiraation ja päätin, että nyt käyn ostamassa puikot ja lankakerän, katson käsityön oppikirjasta tarkkaan mallia (eihän se nyt niin vaikeaa voi olla, jos alaluokkalaisetkin osaa!) ja teen sukat. Aikamoisen ähräyksen takana se oli, mutta sain kuin sainkin valmiiksi ja jopa keskenään suht saman kokoiset ;) Sittemmin olen neulonut useita kymmeniä pareja omaan käyttöön, suvulle ja kavereille. Pääasiassa olen tehnyt aikuisten kokoja, mutta myös parille vauvalle sukkia ja töppösiä. Myös pitsineulehuiveja, tumppuja ja pipoja on tullut tehtyä.

Tähän projektiin varustauduin tulostamalla muutamat sukkaohjeet ja yksien kivojen säärystimien ohjeet ovat olleet printattuina jo viime talvesta asti. Lankoja on kaapissa keräkaupalla, pääasiassa seiskaveikkaa yms. peruslankoja. Osa on kaverin mummon jäämistöstä ja hänellä tuntuu olleen sama maku värien suhteen kuin minulla :) Jotenkin tuntuu mukavalta ja lämpimältä neuloa noita lankoja. Kuin saattaisin loppuun jotain, minkä aiemmat sukupolvet ovat aloittaneet ja kantaisin oman korteni kekoon... Kai se on vähän sama neulomisessa ylipäätään, tunne jatkumosta ja käsityöperinteen ylläpitämisestä alati teknistyvässä maailmassa.

No niin, takaisin maan pinnalle arkisiin asioihin :D Tavoitteenani on saada tehtyä muutamat joululahjasukat/töppöset/säärystimet. Meillä on menossa remontti ja muutto tässä samalla, joten aika ja jaksaminen ei riitä huimiin suorituksiin ja varmasti nitkutan menemään vielä marras-joulukuussa ja päättelen viimeisiä aatonaattona. Katsotaan, miten ämmän käy, ekana puikoille järjestyy puna-mustat kalanruotosukat.

3 kommenttia:

  1. Heis Hannaseni, hieno esittäytyminen <3

    VastaaPoista
  2. Ansaitsisit sisukkuuspalkinnon!

    VastaaPoista
  3. *pus* Pepsukka <3 Juu, sisulla mennään silloin kun taidot eivät riitä ;) Välillä puran ja karjun, että olkoon p*rkele, minen tämmöstä olis halunnutkaan neuloa ja kun hetken rauhoitun, aloitan uudelleen :D

    VastaaPoista